Mevr. Susanna Maria van Woensel Kooy
Mevr. van Woensel Kooy

De Spieghelkerk staat aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg 34 te Bussum. Opdracht tot de bouw werd gegeven door de 'Vereeniging tot Evangelisatie', opgericht door mevrouw Susanna Maria van Woensel Kooy. De kerk werd gebouwd in 1924 en officieel in gebruik genomen op 28 maart 1925. Aan de buitenkant heeft de kerk kenmerken van de bouwstijl van de vroege Amsterdamse School.

De Spieghelkerk met bijbehorend interieur is van bijzondere cultuur- en architectuurhistorische waarde. Zij is een goed en zeer gaaf bewaard gebleven voorbeeld van kleine protestantse kerkbouw uit het interbellum. De kerk bezit kenmerken van de bouwstijl van de vroege Amsterdamse School. Het gebouw is opgetrokken in de expressionistische trant, hetgeen onder meer is terug te vinden in de geleding van de toren, het baksteen siermetselwerk en de stijle, kegelvormige spits.

Andere bekende voorbeelden van gebouwen in de stijl van de Amsterdamse School zijn onder meer: het Scheepvaarthuis en het Olympisch Stadion te Amsterdam, De Bijenkorf in Den Haag, Radio Kootwijk, het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer, het Hoofdpostkantoor te Utrecht, het Hollands Paviljoen op de wereldtentoonstelling te Parijs in 1925.

Toren van de Spieghelkerk

De kerk is tevens van belang als element uit het oeuvre van architect Theo Rueter en vanwege de beeldbepalende ligging in de villawijk Het Spieghel.

De torenklok was oorspronkelijk bedoeld voor prinses Beatrix, maar kwam in de Spieghelkerk te hangen toen bleek dat de initialen van de prinses in spiegelbeeld op de klok stonden vermeld.

Nadat in de zeventiger jaren het interieur van de kerk in een nogal grauwe kleur geschilderd was, is in 1999 de kerk weer in z'n oorspronkelijke kleuren teruggebracht: zachtgeel met gouden, blauwe en rode accenten. Tegelijk is toen de Zijspieghel aangebouwd, met ruimten voor tal van activiteiten.

Midden op de gaanderij accentueert het orgel van de bekende orgelbouwer Verschueren de intieme sfeer van de kerk. Dit orgel werd op 14 december 1978 in gebruik gesteld.

Naast de kerkzaal is de consistoriekamer. Hier vinden onder andere vergaderingen plaats. In de kerk is plaats voor ca. 250 mensen.

De Spieghelkerk dient als kerkgebouw voor de Spieghelkerkgemeente en de Gemeente Sion, die beide deel uitmaken van de Protestantse Gemeente te Bussum.

Het orgel
De Spieghelkerk